DVA STRUČNJAKA ZA RAK OTKRILA KOJU HRANU STALNO JEDU KAKO BI GA IZBEGLA: Šanse za karcinom su SVEDENE NA MINIMUM
Doktor, ilustracija, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/GOOD MORNING AMERICA

obratite pažnju

DVA STRUČNJAKA ZA RAK OTKRILA KOJU HRANU STALNO JEDU KAKO BI GA IZBEGLA: Šanse za karcinom su SVEDENE NA MINIMUM

Ovo su namirnice koje Krejn i Vadivelo konzumiraju kako bi smanjile rizik od raka.

Objavljeno:

Nijedna hrana ne može da zaštiti od raka, ali jedenje više hrane koja se bori protiv raka pomoći će vam da smanjite rizik od razvoja bolesti, prema Američkom institutu za istraživanje raka.

„Znamo da je raku generalno potrebno mnogo vremena da se razvije, tako da ono što jedemo svaki dan ima složeni efekat na naš ukupni rizik od raka“, rekla je nutricionistkinja Trejsi Krejn Today.

Opšti cilj je da se jede biljna ishrana bogata voćem i povrćem bez skroba, celim žitaricama, orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama, kaže dr Maja Vadivelo, dijetetičarka i profesorka nutricionizma. Ovo su namirnice koje Krejn i Vadivelo konzumiraju kako bi smanjile rizik od raka.

Rak, Naučnici, Lek
foto: Profimedia

1. Bobice

„Bobice su zaista prepune antioksidanata“, ističe Vadivelo.

Jagode, maline, borovnice i kupine su odličan izbor.

2. Paradajz

Likopen je snažan antioksidans koji paradajzu daje crvenu boju. Postoje dokazi da štiti od raka prostate, kažu oba stručnjaka. Posebno se dobro apsorbuje kada se jede sa mastima, kao što je kuvani paradajz sos napravljen sa maslinovim uljem, primećuje Vadiveloo.

3. Brokoli

Brokoli je jedno od povrća iz grupe Cruciferous, u koju spadaju i karfiol, kupus, kelj, prokulice, potočarka, potočarka i rotkvice.

„Unutar povrća krstaša nalaze se jedinjenja koja se zovu izotiocijanati, za koje znamo da su prilično zaštitna od raka“, objašnjava Krejn.

4. Šargarepa

Narandžasto povrće, poput šargarepe i slatkog krompira, i narandžasto voće, kao što su dinja, kajsije i mango, sadrže karotenoide kao što je beta-karoten – pigmente za koje se smatra da su antioksidansi.

5. Seme lana

Laneno seme igra ulogu u borbi protiv zapaljenja i sadrži do 800 puta više lignana, fitokemikalije koja ima antioksidativna, antitumorska, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Takođe sadrže mnogo vlakana i omega-3 masti, koje mogu da potisnu rast, veličinu i širenje ćelija raka.

6. Kinoa

„To su proteini celog zrna i biljni proteini koji smanjuju rizik od raka, objašnjava Krejn“. Ostale integralne žitarice uključuju smeđi pirinač i sirak.

02:56

POBEDILA RAK, RODILA DETE DOK JE BILA U KOMI, A ONDA USLEDILA ČAROLIJA! Potresna priča hrabre Milice Petrović: Jedva sam izdržala

(Espreso/Danas online/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.